• Published In:

Mıknatıs Neleri Çeker?

Mıknatıs Neleri Çeker?

 

Mıknatıs manyetik alan özelliğine sahip olan ve özgül ağırlığı 2.7 gr/cm3 olan maddelere mıknatıs denir. Mıknatısın iki kutbu vardır. Bu kutuplardan biri kuzey diğeri ise güney kutbudur. Mıknatıslar genel olarak metal, nikel ve kobalt gibi maddeleri çekme özellikleri vardır. Mıknatısların çekme özelliği gösterdikleri maddeler ferromagnetik madde denilmektedir. Mıknatıslar farklı kutuplara ve farklı özelliklere sahiptirler. İnsan yaşamını kolaylaştıran mıknatıslar farklı kullanım ve şekilde ortaya çıkmaktadır. Mıknatıs deyince aklımıza ilk olarak çekme özelliği gelse de mıknatıslar da manyetik alan çizgileri ve özellikleri de mıknatısı anlamamız için oldukça önemlidir. Mıknatıslar ikiye ayrılır . Yapay mıknatıs ve doğal mıknatıs olarak doğal mıknatıslar da itme ve çekme özelliği kendi kendine oluşan mıknatıslardır.  Yapay mıknatıslar ise sonradan bir insan tarafından veya mekanik sistemler aracılı ile oluşan mıknatıslardır. Doğal mıknatıslar Dünyanın farklı bir çok bölgesinde bulunmakla birlikte en fazla olduğu bölgeler   İsveç ve Cezayir olarak bilinir.

Mıknatıs Çeşitleri Nelerdir?

Mıknatıslar doğal ve yapay olmak üzere iki ye ayrılır. Doğal mıknatıslar Dünya üzerinde farklı bir çok bölgede bulunabilmekteler. İsveç ve Cezayir taraflarında biraz daha bariz olduğu bilinmektedir. Yapay mıknatıslar üretim olarak  su katılarak yüksek ısıda ısıtıldıktan sonra hızlı bir soğutma işlemi uygulanır  bu işlemlerin ardından mıknatıs elde edilebilir. Yapay mıknatıslar da alnico denilen madde kullanılır. Alnico  İçerisinde kobalt, nikel ve alüminyum bulunduran bir maddedir. 

Sabit mıknatıs: Sabit mıknatıslar gündelik hayatta genel olarak elektrik enerjisini hareket enerjisine veya tam tersi olarak hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviren mıknatıslar olarak bilinmektedir. Sabit mıknatıslar genel olarak metal ve  çelik alaşımından yapılmakla beraber alnico veya kobalt gibi maddelerden de elde edilebilmektedir. Sabit mıknatıs genel olarak düz çubuk veya at nalı şeklinde yapılmaktadır. Günlük kullanımları en fazla olan mıknatıs türlerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır.

 

Elektro mıknatıslar: Elektro mıknatıslar adından da anlaşılacağı üzere demir bir maddeye elektrik akımını geçiren bir tel sarılarak oluşturulan mıknatıs türüdür. Kullanım alanı olarak genellikle yüklü parçacıkları saptırmak için kullanılır. Başka bir kullanımı ise sabit mıknatıs da olduğu gibi elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştürmek için kullanılır. Elektro mıknatıslar da unutulmaması gereken şey ise bu mıknatısların üzerinden akım geçtikçe mıknatıs özelliğine sahip olduğudur. 

Mıknatısların Kullanım Alanları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

 

Mıknatıslar kullanım yerleri olarak çok çeşitlilik göstermektedir. Sanayi de ve elektronik eşyalarda oldukça sık kullanılan mıknatısların kullanım yerleri türlerine ve çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Günlük hayatımızda kullanımı son derece yaygın olan mıknatıslar hayatımızı oldukça kolaylaştırmaktadır. Mıknatıslar çekme özelliği ve manyetik özelliği sayesinde elektronikte bir çok kullanımı vardır.

  •  Hayatımızı kolaylaştıran ve önemi oldukça fazla olan pusula yapımında ve pusula içerisinde kullanımı mevcuttur. 
  • Geri dönüşümlerde kullanımı oldukça yaygın olan mıknatıslar büyük çöp yığınlarında çöp aralarında kalan metal, kobalt ve nikel gibi maddeleri ayrıştırmak için kullanımı mevcuttur.
  • Kireç taşı ve domolit temizlemede mıknatıs kullanımı son derece önemlidir.
  • Sıvılarda kalan metallerde ve kobalt gibi mıknatısın çekme özelliği olan diğer maddelerin sıvılardan ayrıştırılmasında kullanılır.
  • Asansörlerde rayların yapımında mıknatısların önemi oldukça önemlidir.
  • Elektrik santrallerinde Büyük mıknatısların kullanımları oldukça yaygındır.
  • Elektrik motorlarında kullanımı mevcuttur.
  • Manyetik kapı zillerinde kullanımı mevcuttur.
  • Hoparlör yapımında sıkça kullanılmaktadır.

Mıknatısın özellikleri nelerdir?

  • Mıknatısın kendi öz ağırlığı 2.7 gr/cm3 dür
  • Mıknatıslar manyetik alan üreten maddelerdir. Manyetik alan özelliği sayesinde bir çok teknolojik ürün piyasaya sunulmuştur. Dünyamızın merkezindeki çekim özelliğinde manyetiklik esaslar ile açıklanabilmektedir.
  • Metal, demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösterir.
  • Mıknatıslarda iki kutup bulunur ve bu kutupların bir birlerine karşı çekme ve itme özelliği söz konusudur. Zıt kutuplar bir birlerini çekme özelliği gösterirken aynı kutuplar birbirlerini itme özelliği gösterecektir.
  • Mıknatısın çekme özelliği gösterdikleri maddelere ferromagnetik maddeler denilir. Bu maddelere  örnek olarak demir, nikel ve kobalt verilebilir.
  • Mıknatıslar uç kısımlarından kesilirse veya parçalara ayrılırsa mıknatıslık özelliğini kaybedip kaybetmeyeceği merak konusu olmaktadır fakat mıknatıs uç bölgesinden veya herhangi bir şekilde parçalara bölündüğü zaman  uçları tekrardan mıknatıs özelliği gösterecek ve her parça ayrı birer mıknatıs olarak ortaya çıkacaktır.

 


Tags: